web analytics

Spratly: el conflicte de rellotgeria

Els conflictes, com la natura humana, acostumen a ser imprevisibles però si coneixem la persona -o el territori- el suficientment potser no podem predir amb exactitud matemàtica però si podem entreveure indicis. Des de fa uns dies, tropes xineses tornen a passejar-se per les illes Spratly generant alguna que altra topada amb els altres països que reclamen la sobirania d’aquestes illes.

La majoria de les Spratly són deshabitades però hi ha dos factors que fan que siguin cobejades per la Xina, Vietnam, Taiwan, Malàisia, Brunei i les Filipines: en primer lloc les seves vastes riqueses naturals i, en segon lloc, la seva posició estratègica. Per les aigües del mar del Sud de la Xina, indret on estan les illes, passen cada any més de tres bilions de dòlars en productes de comerç i, a mes, el 40% del gas natural liquid del planeta va circular per aquesta regió l’any passat. No es estrany, doncs, que la Xina estigui ampliant les seves bases a la zona i creant illes artificials de prop de 13 quilòmetres per metre quadrat.

Ara que el món està ben entretingut amb el coronavirus, la Xina torna a fer passos per ampliar la seva frontera marítima per la via dels fets. I tot això, enmig de la major campanya mundial de relacions públiques que ha fet Pequín en la seva història.