web analytics

En memòria del Sr. Ventura i Subirats

Avui fa exactament 20 anys del traspàs del qui fou una de les persones que més em va influenciar a nivell intel·lectual en la meva joventut, el Dr. Jordi Ventura i Subirats. Aquest catedràtic d’Història Econòmica, periodista i expert en el món occità i càtar fou una persona que vaig conèixer en la primera edició de la UCE de Prada que vaig anar amb poc més de 18 anys i tant pel seu tarannà com pels seus coneixements em va causar un profund respecte i admiració.

Recordo molt bé les seves classes i totes les trobades que varem fer fora d’elles. El vaig conèixer ja a les acaballes de la seva carrera docent però encara lluïa una memòria i caràcter extraordinaris. La notícia del seu traspàs em va agafar a la universitat; no oblidaré mai la sensació de tristesa i desconhort que vaig tenir per la pèrdua d’aquest homenot de la cultura i la historiografia.

El que més greu em sap és que avui, que farà vint anys de la seva mort, ningú se’n recordarà d’ell. Potser sí, alguna persona més a banda d’un servidor. I per què? Simplement perquè era una persona incòmoda, així és. Els qui són incòmodes cal silenciar-los primer i després oblidar-los. Així és la vida. Cal aprendre això.

Actualització del 5 de maig de 2019

L’historiador i periodista Fèlix Villagrassa ha publicat un text imprescindible en record a Jordi Ventura en la pàgina web d’Història Vibrant.